ASO-oplossingen
in gebruik

Geautomatiseerde poorten

ASO-oplossingen in gebruik
ASO-oplossingen
in gebruik

Veiligheidsbumpers en matten voor CNC-machinecentra

ASO-oplossingen in gebruik
ASO-oplossingen
in gebruik

Contactlijsten voor deuren van de vriezerkamer

ASO-oplossingen in gebruik

Succesverhalen van onze klanten

Bij veiligheidstechniek moet altijd met de eisen van de gebruikstoepassing rekening worden gehouden. Vandaar dat wij altijd namens onze klanten meerdere stappen vooruitdenken. Elk project betekent voor ons een uitdaging om de optimale oplossing te vinden voor de geautomatiseerde veiligheid. Wij hebben verschillende referenties van succesvolle projecten in diverse branches en industrieën.

Deur, hek en poort

Veiligheid onder extreme omstandigheden

Wanneer het ijskoud wordt, loopt men bij cool it en ASO pas echt warm

 

Koelruimtes zijn niet meer weg te denken uit ons alledaagse leven. Wanneer er levensmiddelen in het spel zijn, is het in stand houden van de koelketen de beslissende factor voor de productkwaliteit. cool it Isoliersysteme GmbH heeft zich onder andere tot taak gesteld om de best mogelijke koeldeuren te fabriceren en vertrouwt daarbij op de sensoren en de deurbesturing van ASO Safety Solutions. De koude omgeving heeft de ingenieurs maar weinig speelruimte gelaten. Maar die hebben ze wél gebruikt.

 

Extreme omstandigheden voor SENTIR edge en DRICO

In samenhang met levensmiddelen zijn er drie grondregels die onder alle omstandigheden in acht moeten worden genomen: Koelketen, hygiëne en nogmaals koelketen. Om ervoor te zorgen dat de koeldeuren van cool it deze principes ondersteunen, moet een zinnige symfonie van mechanica en elektronica worden georkestreerd.

Om gebruikers van deuren, hekken en poorten te beschermen tegen mechanische impact produceert ASO Safety Solutions SENTIR edge veiligheidscontactlijsten van elastomeren, d.w.z. van kunststof. Bij contact met een hindernis wordt de contactlijst in werking gesteld en stopt de gevaarlijke beweging van de deur of van het hek/de poort binnen fracties van een seconden. Uit de alle dagse praktijk van alledag kent iedereen de invloed van temperatuur op kunststof: bij hoge temperaturen wordt hij zachter; daalt de temperatuur, dan wordt hij harder. Zodoende hebben extreem lage temperaturen natuurlijk ook invloed op de stijfheid van de bij cool it gebruikte veiligheidscontactlijsten. Quote van cool it: „In de koelhuizen waar cool it-deuren worden ingezet, kan hetmakkelijk -30 °C koud worden. Dat kan men zonder meer als extreme omgevingsomstandigheden aanduiden.“

Om knel- en schaafplekken af te schermen van cool it-deuren moest ASO de gebruikelijke hardheidsgraad van de zelf-geëxtrudeerde SENTIR edge 35.85-contactlijsten omlaag- brengen, om de gewenste schakel eigenschappen van bij het profiel te bereiken. Zo lukte het ASO om een contactlijst te ontwerpen die in zijn totale opbouw duidelijk zachter uitvalt dan nodig zou zijn in gebieden met meer gematigde temperaturen. De metingen van de kracht bij de deuren kwamen dientengevolge meer dan positief uit de bus. Men kwam zelfs bij -25°C duidelijk uit onder de vereiste maximale waarde van 400 Newton (de door de Duitse wettelijke ongevalverzekering aanbevolen maximale kracht).

 

Het venijn zit in de details

Niet alleen kunststof heeft het echter moeilijk in koude omgevingen. Ook voor elektronische componenten zijn dergelijke lage temperaturen een uitdaging. Derhalve moesten niet alleende contactlijsten aan de extreme omstandigheden in het koelhuis worden aangepast, maar ook de besturing van de deuren. Zelfs de kleinste bouwstenen van de DRICO-deurbesturing werden op hun materiaaleigenschappen getest. Zo kunnen bijvoorbeeld de kristallen in de LCD-display bevriezen, om welke reden in plaats daarvan een 7-segment-weergave werd ingezet.

 

DRICO-deurbesturing in omgeving

Een andere moeilijkheid die in verband met kou kan ontstaan, is het potentiële aanvriezen van de deur. De aandrijving moet bij aanraking dus genoeg kracht ontwikkelen om een deur in een noodgeval ook in aangevroren toestand te bewegen. „Het was belangrijk dat we bij een lage frequentie een hoog moment ontwikkelen. Na gemeenschappelijk overleg hebben cool it en wij besloten tot een rechtstreekse aandrijving”, aldus ASO-ontwikkelaar Reinhard Schade over de oplossing.

 

Inzet van de DRICO ter plaatse

Om de kosten door monteurs en servicemedewerkers van cool it laag te houden, is speciaal rekening gehouden met de montage- en reparatievriendelijkheid ter plaatse. De montagekosten konden door de voormontage van de DRICO- deurbesturing en aandrijving op het minimumniveau worden gehouden. Een montageplaat die tussen de besturing en aandrijving wordt aangebracht, biedt daarnaast de mogelijkheid van de afzonderlijke demontage. Dat vergemakkelijkt de servicewerkzaamheden aanzienlijk. 

 

De efficiënte route van het product bij ASO

De realisering van technische eisen is binnen een dergelijk project slechts een van de uitdagingen. Een andere uitdaging vormt de organisatie van de kwantitatieve doorstroming en veiligstelling van de kwaliteit. Om het project met cool it niet slechts effectief, maar ook efficiënt vorm te geven, liet ASO zijn complete proces doorlichten. Daaruit zijn concrete conclusies getrokken met betrekking tot de productie van de DRICO-deurbesturing.

Als gevolg daarvan heeft ASO de afdeling Electronic Test Field opgezet, waar bij speciale testposities de DRICO-deurbesturingen automatisch diagnoseprogramma’s doorlopen en grondig worden onderzocht.

De samenwerking met cool it toont heel duidelijk aan wat het uitgangspunt van ASO Partner in Performance inhoudt: Een perfecte oplossing kan pas dan duidelijk worden als het probleem in zijn totaliteit begrepen is. Daarvoor slaan we samen met onze klant ook graag nieuwe wegen in en ontwikkelen we gezamenlijk.

 

Onderneming:cool it Isoliersysteme GmbH

Vestigingsplaats:
Melle, Duitsland

Branche:
Deur-, hek en poortsystemen

Producten en diensten:
Draaideuren, klapdeuren, schuifdeuren, branddeuren, hefdeuren, snelloopdeuren & accessoires

Aantal medewerkers:
Ca. 200 medewerkers

Internetadres:
www.coolit.de

Opdracht en doelstelling:
Uitrusting van cool it-deuren met koudebestendige veiligheidscontactlijsten en deurbesturingen.

Oplossing:
SENTIR edge-contactlijsten en DRICO-deurbesturingen

Contactpartner ASO:
Markus Horstkemper

Download  PDF Download

Machinebouw

Van klantaanvraag naar een nieuwe veiligheidsstandaard in de machinebouw

De balans tussen productiviteit en machineveiligheid is al sinds jaar en dag een uitdaging voor elk bedrijf dat actief is in de machinebouw. Om het evenwicht in stand te houden zonder de veiligheid van het bedienend personeel uit het oog te verliezen, hebben HOMAG en ASO Safety Solutions samen een veiligheidsconcept bedacht en ontwikkeld voor de CNC-bewerkingscentra van de BMG-serie. Hierbij werd niet alleen voldaan aan de hoge technische eisen maar ook aan de ambitieuze ontwerpwensen van de klant.

De HOMAG Group is een pionier op het gebied van houtbewer-king en wat de kwaliteit betreft binnen haar branche toona-angevend. Innovatie wordt dan ook beschouwd als een ver-plichting naar de klant. Tijdens het innovatieproces worden de behoeften van de klant omgezet in baanbrekende producten. Niet alleen baanbrekend op het gebied van productiviteit en efficiëntie, maar ook met betrekking tot de veiligheid en ge-bruiksvriendelijkheid. Om deze combinatie van veiligheid en productiviteit te kunnen waarborgen, ontwikkelde ASO GmbH voor HOMAG tactiele sensoren voor de beveiliging van de BMG 100/300/500/600-series. 

 

Maximale actieradius dankzij de SENTIR bumper  

Machines zoals die van HOMAG worden vaak beveiligd met SENTIR mat veiligheidscontactmatten. Deze matten worden als zonebeveiliging vóór een machine geplaatst en vormen zo een garantie voor de veiligheid.

„Wij wilden onze machines beter toegankelijk maken. In de praktijk moeten zware en grote werkstukken worden gepositi-oneerd en moet materiaal op pallets of met een transportwagen naar de machine worden gebracht“, legt Carsten Kanitz, Pro-duct Development CNC Processing, uit. „Veiligheidscontactmat-ten zijn een zeer betrouwbare en veilige manier om hele zones te beveiligen. Maar wij wilden de bediener van de machine meer comfort en een flexibeler gebruik van de machine bieden, zonder storende elementen op de vloer.“

Als snel bleek dat de veiligheidsbumpers SENTIR bumper een oplossing zouden kunnen zijn. Veiligheidscontactbumpers wor-den overal gebruikt waar grotere vervormingsafstanden van de sensoren te verwachten zijn. Als de bediener van de machine met de machine in contact komt, stuurt de sensor in de con-tactbuffer een signaal naar de machinebesturing en activeert bijvoorbeeld een noodstop van de machine. Tegelijkertijd ver-mindert de dempende werking van de bumper de schok om er-ger te voorkomen.  

 

Overstap naar een nieuwe bumperconstructie:  

volledige beveiliging van complete machinefronten

Zowel de kwaliteit alsook de constructie van de HOMAG bum-per zijn op de millimeter nauwkeurig uitgewerkt en aangepast. Doorgaans zijn bumpers zodanig geconstrueerd dat de opbou-whoogte duidelijk groter is dan het oppervlak van de bumper. In dit geval was het echter van belang om de gehele voorzijde van de betreffende machines te beveiligen. Deze nieuwe manier van denken heeft ertoe geleid dat de volledige constructie van de SENTIR bumpers bij ASO moest worden herzien. 

„Eén van de grootste uitdagingen op mechanisch vlak was om het schakelgedrag van de bumper over het gehele oppervlak constant gevoelig te houden. Hierbij gaat het om het samens-pel van alle gebruikte materialen, vanaf de speciale bekleding tot aan de gemodificeerde sensorelementen“, aldus Markus Horstkemper, ASO-ontwikkelingsleider, over de uitdagingen bij dit project. Op grond van de eisen aan de buitenste laag met betrekking tot resistentie en mechanische eigenschappen van de SENTIR bumper, was ASO Safety Solutions gedwongen de gebaande paden te verlaten en te diversifiëren.

 

Evolutie van een samenwerkingsverband

Ook perfectie is onderhevig aan verandering. Daarom moeten ook HOMAG en ASO continu werken aan de verbetering en op-timalisatie van de componenten, het samenspel van mens en machine en logistieke zaken. 

ASO zal de HOMAG Group hierbij steeds met raad en daad terzi-jde staan, als partner voor prestaties.

 

Bedrijf:
HOMAG Group

Locatie:
Schopfloch, Duitsland

Branche:
Machinebouw

Producten en diensten:
Houtbewerkingssystemen, teleservice, onderhoud, montage, reparatie  

Aantal medewerkers:
6000 medewerkers

Website:
www.homag.com 

Taak en doelstelling:
CNC-bewerkingscentra voorzien van een voordelige en tegelijk kwalitatief hoogwaardige veiligheidsoplossing

Oplossing:
SENTIR bumper vlakschakelsensor

Contactpersoon ASO:
Simon Mersch

Download  PDF Download

Rechtstreekse verkoop van PLC-producten

Veiligheid online met AutomationDirect en ASO

AutomationDirect is een snel groeiend bedrijf met een goed erkende naam in de industriële automatiseringsmarkt. Zij waren het eerste industriële besturingsbedrijf dat met succes gebruik maakte van een directe verkoopcatalogus voor PLC-producten en zetten nu de standaard in de industriële besturingsverkoop online. AutomationDirect verkoopt al jaren veiligheidscomponenten via hun online kanalen. Dit concept was nieuw voor ASO, omdat ASO altijd al veiligheidsproducten verkocht had nadat de toepassingen in detail besproken waren om de perfecte en veiligste oplossingen te vinden; AutomationDirect heeft echter bewezen dat online verkoop van veiligheidsproducten wel degelijk mogelijk is, wanneer het juiste klantenbestand wordt bereikt. 

AutomationDirect is in 2010 met succes begonnen met de verkoop van veiligheidsproducten.  Sindsdien hebben ze hun aanbod voortdurend uitgebreid door nieuwe producten toe te voegen.  Veiligheidsmatten en veiligheidslijsten stonden al een tijdje op hun radar, maar ze hadden niet de juiste combinatie van product en leverancier gevonden die in lijn was met hun visie. Nadat een medewerker van het engineeringteam van AutomationDirects hooguit sprak over ASO-producten, die ze al jaren in het veld worden gebruiken t, deed AutomationDirect een beroep op ASO om in 2015 meer te weten te komen over het bedrijf en de producten. Hun team was enthousiast over de producten en realiseerde zich al snel dat ASO goed zou passen en dat beide bedrijven konden profiteren van een partnerschap dat zich verder zou ontwikkelen. Er waren twee vergaderingen nodig op het Amerikaanse hoofdkantoor van ASO in Rockaway, NJ, en een reis naar Duitsland om de eigenaar en CEO van ASO, Helmut Friedrich, en het R&D-team van ASO te ontmoeten om tot een overeenkomst voor samenwerking te komen.

Na het opstellen van de contracten, het kiezen van geschikte producten, het ontwerpen van de juiste verpakking en het herzien van de handleidingen om disclaimers voor eindklanten toe te voegen die de veiligheid van hun toepassingen en installaties garanderen, maakte AutomationDirect zich klaar om de producten van ASO online op de markt te brengen. Zij ontwikkelden content voor hun website, productafbeeldingen en instructievideo’s om het juiste gebruik van ASO’s veiligheidsproducten aan te tonen. In november 2017 vond een laatste inspectie en goedkeuring plaats in de kantoren van ASO in de VS en in december 2017 werden de veiligheidsproducten van ASO gelanceerd op AutomationDirect.com.

Een speciaal geselecteerde portefeuille

Het ASO-portfolio op AutomationDirect.com bestaat uit SENTIR-veiligheidsmatten van verschillende afmetingen, met een gegoten rail of de bijbehorende aluminium sierlijsten. Ze hebben ook bulkgoederen toegevoegd voor ASO’s SENTIR edge die bestemd zijn voor zelfmontage, plus kabels, aluminiumprofielen en SENTIR-edge-kits met toebehoren (kabels en aluminiumprofielen). Om het aanbod van ASO-producten compleet te maken, heeft AutomationDirect besloten om ook de speciaal voor de Amerikaanse markt ontwikkelde ELMON-rail 41-822 van ASO te verkopen, evenals andere accessoires.

Succesvolle lancering

Na de lancering is de verkoop van ASO-veiligheidsproducten snel gestegen en sindsdien groeit de verkoop van ASO-producten voortdurend gegroeid. De samenwerking tussen het team van AutomationDirect, bestaande uit Andrew Waugh en Larry Reynolds en ASO, blijft goed en werpt zijn vruchten af “Sinds het begin van onze samenwerking is het werken met ASO Safety Solutions uiterst eenvoudig en lonend geweest.  We hebben niet veel feedback van onze klanten, maar dit wordt als geweldig nieuws beschouwd, omdat de meeste feedback wordt gegeven wanneer er een probleem is”, zegt Andrew Waugh, Product Manager voor sensor- en veiligheidscomponenten bij AutomationDirect.

Résumé en vooruitzichten

Beide bedrijven zijn zeer tevreden met de positieve ontwikkeling en kijken uit naar een verdere vruchtbare zakelijke relatie. Door alle successen zullen er in de nabije toekomst waarschijnlijk meer ASO-producten aan het portfolio van AutomationDirect worden toegevoegd.

Bedrijf:
AutomationDirect

Locatie:
Cumming, Georgia, VS

Industrie:
Directe verkoop van PLC-producten

Producten en diensten:
Online shop en catalogus voor veiligheidsproducten, programmeerbare controllers, universele veld-I/O, software, bedieningsinterfaces, aandrijvingen, motoren en motorbesturingen, producten voor bewegingsbesturing, aandrijftechniek, pneumatiek, processen, relais en timers, sensoren, drukknoppen, schakelaars en verlichting, klemmenblokken en bedrading, communicatie, stroomproducten, behuizingen, beveiliging van circuits, gereedschap en testapparatuur.

URL:
www.automationdirect.com

Taak en doelstelling voor ASO en AutomationDirect:
Het selecteren van geschikte producten uit ASO‘s productportfolio voor directe online verkoop, het ontwerpen van geschikte verpakkingen en handleidingen

Oplossing:
SENTIR mat (veiligheidsmatten), SENTIR edge (veiligheidslijsten), ELMON railveiligheidsrelais

Contact bij ASO: Simon Rockel, Svenja Sperlich

Download  PDF Download
Service & Support

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Downloads

Technische gegevens, handleidingen, documentatie en catalogi vindt u hier.

more

Safetynews

Hier wachten u interessante artikelen rond de geautomatiseerde veiligheid en ondernemingsnouveautés van ASO.

more
x

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.